Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába.

5.png
Print

Az SSD-ről

Written by ATX Computer. Posted in Hasznos információk

Megpróbáljuk gyakorlati oldalról is megközelíteni az SSD bemutatását, leírását. Az SSD elsődleges célja, hogy a HDD-ket kiváltsa. Számos jó tulajdonsága van, ami ebben egyértelműen segíti, persze számos hátrány mellett, amelyek - még - nem teszik lehetővé, hogy mindenki azonnal SSD-re válthasson. Az SSD tartalmazhat NAND flash non-volatile (nem felejtő - tartalmát áramforrás nélkül is megőrzi) memóriát, illetve DRAM volatile (a memória adattárolásához folyamatos áramellátás szükséges) memóriát. A DRAM modulokkal ellátott egységek belső akkumulátort és akár backup lemezt is tartalmaznak, de áruk a flash változatokhoz képest magasabb. Főleg ennek köszönhető, hogy a flash memóira alapú SSD-k elterjedése és árcsökkenése gyorsabb, miközben a meghajtók mérete és tudása folyamatosan növekszik.

Előnyök
Az SSD számos előnnyel rendelkezik a hagyományos HDD-vel szemben:

 • Gyorsaság - gyorsabb indítás, mivel nincsenek lemezek, amiket fel kell pörgetni, illetve nincs író/olvasó fej, ezért a véletlenszerű adatelérés is rendkívül gyors!
 • Mechanikai védelem - mozgó alkatrész hiányában bármilyen fizikai hatást - ami nem jár komolyabb behatással, például töréssel - könnyedén elvisel a meghajtó. Nincs mozgó fej, ami egy leejtés következtében megsértheti a lemezfelületet, így nagy valószínűséggel tönkretéve azt.
 • Becsülhető teljesítmény - mivel a fájl-elérési idő konstansként tekinthető, a fájl töredezettség nagyobb mértékben sem lassítja igazán a meghajtó működését, ellenben a HDD-vel.
 • Kis fogyasztás - mozgó alkatrész hiányában az elektronikai megoldás lényeges fogyasztáscsökkenést - így hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosít. A DRAM modulok esetében a fogyasztás valamivel nagyobb.
 • Zajmentesség - szintén a mozgó alkatrész hiányának köszönhetően, az SSD teljesen csendes.
 • Súly - az SSD súlya számottevően kisebb, mint egy HDD esetében, lévén, hogy csak egy nyomtatott áramköri lap, védőborítással az egész meghajtó.


Hátrányok
Természetesen az SSD sem mindenben jobb, ha egy HDD-vel összehasonlítjuk.

 • Ár - ebben a fontos kérdésben az SSD sajnos még lényeges hátránnyal küzd, mivel az ár/gigabájt érték az SSD esetében többszöröse lehet a HDD arányértékhez viszonyítva.
 • Kapacitás - másik nagyon fontos tulajdonság és az SSD sajnos még ebben is lényeges lemaradással küzd. Az árhoz hasonlóan, a félvezető tárolók fejlődésével, árának csökkenésével és kapacitásuk növekedésével, ebben is lassan, de közelítenek a HDD felé.
 • Limitált íráslehetőség - a flash memóriák tárolórekeszei nem írhatók a végtelenségig (pár százezer és pár millió közötti alkalommal - memóriától függően). Ezzel a meghajtó élettartama behatárolható, maximum pár tíz évben. Ez a DRAM modulokkal felszerelt SSD-ket nem érintik.
 • Véletlenszerű írás - a flash alapú SSD-k véletlenszerű írás közben mért sebessége elmarad a HDD-ket mérve és összehasonlítva. Ez a probléma DRAM modulokkal ellátott SSD-k esetében szintén nem létezik.
 • Nagyobb sebezhetőség bizonyos nem-fizikai hatásokkal szemben - hirtelen áramszünet, erős mágneses/elektrosztatikus mező esetében az SSD sebezhetőbb a HDD-hez képest, ahol a lemezeket hasonló hatások ellen Faraday-kalitka nyújt védelmet.

SSD-k webshopunkban megvásárolhatók!

Ajánlataink

Bejelentkezés

custom made dresses online buy cheap designer prom dresses 2016 at queenofvictoria wedding dresses 2016